https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.2825-6/230018717_309775610893385_2689021142245302015_n.png?_nc_cat=110&ccb=1-3&_nc_sid=ee9b7e&_nc_ohc=W7M11FE4MRAAX_fDYyv&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=605a4c3f8917899e6acd1bb12a0903de&oe=610E0B5E
 
White on Transparent.png
  • organizátor

Vybíráte catering pro svou svatbu nebo event? Pojďte s námi do detailu.




Cateringové služby jsme už nakousli v prvním bodu plánování, jak může vámi zvolený počet hostů, výrazně ovlivnit finanční rozpočet celé svatby. Jak? Třeba třiceti hostům budete moci dopřát i delikatesy, jako jsou krevety, sushi, žabí stehýnka, kvalitní steaky, luxusní víno, prostě všechno to, co si nedáváte každý den. A nejen vy, ale i většina vašich hostů. Tak proč si třeba neodnést tu nejlepší vzpomínku ze svatby formou gurmánského zážitku? U většího počtu hostů si to ale ve většině případech budete rozmýšlet. A začnete utvrzovat sami sebe, zdali žabí stehýnka vůbec někdo bude chtít ochutnat, oproti kvalitnímu steaku z mladého, urguayského býčka postačí klasická hovězí svíčková, a protože nechcete ubírat hosty a máte limitovaný rozpočet, jste tak nuceni přistoupit na kompromisy. Vše záleží na tom, co jste schopni svým hostům dopřát, a co jim vůbec chcete dopřát. Je to otázka potřeb a charakteru svatby nebo eventu. Určitě na zámku nebudete podávat opečené vuřty. A naopak, na louce či ve stodole může vuřt nejen zachutnat, ale může z toho to být i bezva zábava.

Dnes vám poradíme, na co nezapomínat, co je dobré, a bez čeho se dá obejít.

Vybírat cateringovou společnost byste měli v první řadě podle počtu hostů. I cateringová firma můžeme mít omezenou kapacitu svých služeb. A pokud budete mít svatbu o 10 ti lidech, není nutné poptávat gigantický catering.

Je dobré dát na recenze, doporučení a vsázet na jistotu. Není nic fatálnějšího na svatbě, než nedobré jídlo a pití nebo jich pomálu.

Při výběru cateringové společnosti dbejte nejen na složení pochoutek, ale i na obsluhu. Můžete mít catering, který se postará o rautový stůl, grill, obsluhu za barem a odnášku nádobí. A můžete mít i nadstandardní služby, kdy personál všechny hosty obsluhuje. Fungujte to jako v restauraci. Taková obsluha má vždy ty nejlepší ovace. Znáte babičky a dědečky, kteří se stydí jít k rautu a nandat si sami? A nemusí to být zrovna jen starší ročníky, někteří to tak prostě v sobě mají. A přesně pro takovéto lidičky je super individi obsluha. Ono to tak láká, když se obsluha promenáduje s vonícími dobrůtkami mezi hosty a nabízí k ochutnání. Málokdo odolá.

Každá cateringová profi firma má svůj personál vyškolen nejen k podávání jídla a pití, ale i k vystupování a slušnému chování. Nesmí požívat žádný alkohol, a je tak vždy a na vše připraven. Nosí svůj jednotný dress code, vždy čistě do puntíku vyladěn.

Pokud chcete ušetřit nějakou tu kačku, první, co vás napadne, je ušetřit na obsluze. A tak si objednáte od cateringové společnosti jen pochoutky, tedy postavení rautu a zřejmě oslovíte pro obsluhu některé z vašich známých. Také možnost a vaše volba. Pak dbejte ale také na čistotu a vzhled obsluhy. Není nic úděsnějšího, než když vás někdo obsluhuje s vygajdaným tričkem, v zablácených křuskách nebo čím víc pruhů, tím víc adidas. Vždyť se jedná o tak významnou událost, a každý host je slavnostně oblečen.

Obecně volit kamarády přímo pro obsluhu, nedoporučujeme. Ono to chvíli funguje, ale má to i své proti. Protože je to kamarád, dá si s vámi později nějakého toho panáčka, pivko a v zápalu dobré nálady rozpohybuje faldíky. Říkáte si, vždyť proč ne, je to kámoš a obsluhuje zadarmo. Jenže v tu chvíli nestojí nikdo za barem a panuje bezvládí. Hosté si točí pivo sami, a co jste chtěli ušetřit, rázem vyhazujete do vzduchu. Opojení hosté rozcmrdají po celém baru všechno, co teče. A dojde i na rozbité sklo. To se může stát každému, ale kvalitní personál se o vás postará, až do konce vaší svatby nebo eventu.

Výběr jídla je o vašich potřebách a chutích. A to i v ceně. Kolik stojí catering je stejná otázka, jako kolik stojí výzdoba. Můžete mít nadívané holuby nebo řízky. Můžete pít pivo nebo kvalitní whisky. Dobrý catering vám poradí, co je pro takovou událost vhodné, co je nejvíce jedlé, čeho se pije hodně a naopak málo.

Tolik žádané prasátko na rožni. Je to super, ale počítejte s tím, že na jeden ořez se nají cca. 5-10 lidí. A ostatním se zbíhají sliny a čekají a čekají. Takže dobrý doplněk, ne však pro hlavní chod. A to jsou přesně ty věci, které je dobré s cateringovou společností probrat. Doporučujeme jim naslouchat. Protože nemáte zkušenosti, můžete pouze odhadovat, zda to postačí. A může se stát, že se seknete a během pár hodin můžete mít prázdné stoly. Většinou takové ,,fó-pá“ jde bohužel za cateringovou společností, i když za to nemohou. Nikdo z hostů se nikdy nedozví, že jste si množství určovali sami. Naslouchejte jim a dejte na jejich zkušenosti, které jsou pro vás jistotou.

Co bychom mY z našeho pohledu nedoporučovali? Nechat si platit za alkohol. Je to preferované spíše ve velkých městech. Je to věc názoru a z toho našeho podhledu to není moc dobrá volba. Pamatujeme si na jednu svatbu, kdy se touto cestou snoubenci vydali. Zadarmo bylo pivo a nealko nápoje. A tak se pilo jen to. Zábava tak nějak vázla, k tanci nebyly nohy dosti povolené v kolenou, hosté spíše posedávali a brzy se odebírali do svých domovů. Byla to koordinovaná svatba do 23:00 hod., a tak si přesně na tu chvíli si vzpomínáme, kdy za námi přišla nevěsta s dotazem, zda by nešlo hosté trochu rozjařit. Panoval jakýsi ledový klid. Znáte to, většina z nás ale potřebuje k exhibici šťopičku. Nevěsta tedy rozhodla, že si alkohol hosté už platit nemusí. Obsluha připravila panáčky na tác a začala je rozdávat mezi hosty. A co myslíte, jak to probíhalo dál? Bylo to zvláštní, hosté to začali brát jako milodar, který už málokdo chtěl přijmout. Rozpohybovat auto po bouračce dá fušku, občas se zadaří, ale víceméně je stopka. Neplatí to určitě jako pravidlo. Na některých svatbách to i funguje. Jen pokud se proto tuto variantu rozhodnete, sami si zkuste představit a dobře naplánovat, jak to bude probíhat. Jak to vaši kamarádi a příbuzní vezmou, a zda se s takovým přístupem už setkali.

Další nedobrá volba je dodávka vlastního alkoholu. Některé cateringové společnosti to umožňují a platíte jim tzv. korkovné, u některých je vlastní alkohol předem vyloučen. Říkáte si, proč by to nemělo být dobré, vždyť to je fajn a ušetříme. A tak začnete nakupovat ve slevách různých potravinových řetězců. Každý měsíc ulovíte pár kousků a doma už nemáte kam šlápnout. Občas se nějaká účtenka vytratí a začínáte ztrácet přehled, kolik vás to stálo. Neustále pracujete s myšlenkou, zda toho není stále málo. A protože nemůžete mít odhad, pro strýčka příhodu raději ještě něco přikoupíte. I tady si vzpomínáme na zkušenost, kdy v pátek snoubenci a jejich kamarádi přiváželi své nakoupené zásoby. Nosili to opravdu dlouho, bylo toho totiž na tři svatby. Když to catering přebíral, doslova spráskl rukama. V neděli si přišli novomanželé pro své věci. Když viděli, co všechno budou zase odvážet, udělalo se jim mdlo. ,,To všechno zbylo, a kam to teď dáme?“

Pokud nechcete dopadnout stejně, zeptejte se cateringové společnosti, jak to vůbec celé funguje. Jaké mají možnosti a zkuste společně najít vhodné řešení. Cateringové společnosti nakupují u svých dodavatelů za své velkoobchodní ceny. A i se svou marží se dostávají na nižší ceny, než za které nakoupíte ve slevách v potravinových řetězcích. Další výhodou je, že se zásobí na vaši svatbu s přemírou, aby se nikdy nestalo, že něco dojde. Účtují vám ale jen to, co fakticky spotřebujete. Co se nevypije, odváží se zpět k dodavateli. Co jste spotřebovali, s přehledem vidíte na prázdných lahvích, které pro vás schraňují. Nemáte žádné starosti s nakupováním, s přebytkami, s navážením a odvážením. Ať si naši radu vezmete k srdci nebo ne, promluvte si o tom se svým cateringem. A než se rozhodnete, pozeptejte se ještě svých kamarádů, kteří už mají svatbu za sebou a posbírejte zkušenosti.

Zapomeňte také na svůj domácí kávovar, neboť i tady jsou tendence šetřit. Je to super záležitost, ale pouze pro domácí použití. Že ne? Tak schválně, když přijde návštěva, kolik děláte káviček najednou? Max. 5? A kolik hostů si najednou objedná kávu ke svatebnímu dortu? A to mluvíme jen o plánované kávě po obědě, vypije se jí za celou svatbu nebo event. opravdu hodně. Cenu kávy doporučujeme domluvit si s cateringem předem.

Domluvte se také o počtu osob obsluhy. Záleží na mnoha, např. na tom, zda budete mít servírovaný oběd a o kolik osob se na svatbě bude obsluha starat. Zprvu je dobré mít více obsluhujících osob, průběhem můžete počet ubírat. Profesionální catering sám v průběhu dne reguluje počet svých zaměstnanců, a vždy o tom objednatele předem informuje. I tak máte přehled o počtu obsluhujících i jejich odpracovaných hodinách.

Pokud si realizujete svatbu sami a nevyužíváte služeb eventové agentury, dodejte cateringové společnosti dostatek informací, např. počty ½ porcí, veganské porce, dietologická omezení, počet dětských židliček, zasedací pořádek a další. V opačném případě tyto záležitosti vyřizuje agentura. Pamatujte, že není nic samozřejmostí a to, co měl na svatbě váš kámoš, nemusíte mít samočinně vy. Catering je největší stavební kámen svatby a eventu. Můžete mít stovky kytiček a mašliček, nejkrásnější objekt, ale bez kvalitní obsluhy a super jídla nemáte nic. Co do hezké mísy, když do ní není co dát?

Eventová agentura řeší všechny tyto detaily za vás. Spolupracuje s cateringy, na které je spoleh a pracují v týmu. Pokud si pojede na své sólo triko třeba fotograf, není to až takový průser. Pokud by ale nenaslouchaly sobě catering a agentura, je to vždy krok k nedobrému výsledku. Agentura zastupuje vás. Ví, čemu se vyvarovat, co pro vás zajistit a získat. I cateringová společnost má v agentuře oporu. Spolupracují v profesionalitě a mohou se spolehnout, že nedojde na chyby, které mohou udělat při plánování samotní snoubenci. Vždyť týmový výsledek je zároveň osobním výsledkem každého profesionála.

A jak je to s dalšími profesemi? To vám povíme zase příště.


mY vÁm přejeme krásné plánování